پروتئین وی یکی از مکملهای محبوب و پرطرفدار در بین ورزشکاران و بدنسازان است. مصرف پروتئین وی برای عضلهسازی ضروری است و علاوه بر آن موجب داشتن استخوانهای قوی و سالم در فرد میشود. انواع پروتئین وی، چون وی ایزوله و وی کنسانتره در بین ورزشکاران بسیار مورد استفاده قرار میگیرند پس ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که بهتر است به سراغ مصرف پروتئین وی کنسانتره یا وی ایزوله برویم؟ ما در این مقاله ابتدا پروتئین وی ایزوله و کنسانتره را معرفی میکنیم و سپس به بررسی تفاوت پروتئین وی ایزوله و کنسانتره از جهات مختلف پرداختهایم و در نهایت خواهید دانست برای اهداف مختلف باید به سراغ خرید کدام نوع پروتئین وی بروید و بهترین زمان مصرف آنها چیست.
فهرست مطلب
پروتئین وی کنسانتره چیست؟
هنگامی که در فرآیند تولید پروتئین وی، آب پنیر به شکل مایع جمع آوری میشود پردازشهای مختلفی روی آن صورت میگیرد تا پروتئین به دست آمده محتوای غنیتری داشته باشد و زمانی که مایع آب پنیر غلظت کافی داشت خشک شده و پودر پروتئین وی کنسانتره بدست میآید. پروتئین وی کنسانتره معمولاً دارای ۸۰ درصد پروتئین میباشد و مابقی ۲۰ درصد آن را چربی و کربوهیدرات تشکیل داده است. پروتئین وی کنسانتره از پر طرفدارترین پروتئینهای وی در بین ورزشکاران است.
پروتئین وی ایزوله چیست؟
پروتئین وی ایزوله یکی از انواع پروتئین وی است اما زمانی که مایع آب پنیر خشک شد چند مرحله فرآوری دیگر روی آن انجام میشود تا میزان چربی و کربوهیدرات را کاهش دهند و به این صورت پروتئین وی ایزوله به دست خواهد آمد. پروتئین وی ایزوله ۹۰ درصد یا حتی بیشتر پروتئین دارد. وی ایزوله به دلیل داشتن آمینو اسید ضروری بدن یکی از انتخابهای خوب برای ورزشکاران است.
آشنایی با تفاوت پروتئین وی ایزوله و کنسانتره
پروتئین وی ایزوله و وی کنسانتره از لحاظ ترکیبات، بافت، قیمت و غیره با یکدیگر تفاوت دارند که تمامی آنها به روشهای پردازش این دو نوع پروتئین وی برمیگردد. در ادامه به بررسی تفاوت پروتئین وی ایزوله و کنسانتره میپردازیم.
- میزان ترکیبات
میزان پروتئین موجود در پروتئین وی ایزوله ۲۳ گرم و در پروتئین وی کنسانتره ۱۸ گرم در یک پیمانه است و در نتیجه کسانی که هدفشان کاهش وزن میباشد بهتر است که به سراغ مصرف پروتئین وی ایزوله بروند که پروتئین بیشتری داشته و میزان چربی پایینتری نیز دارد. از طرفی پروتئین وی ایزوله موجب کاهش اشتها میشود و همین موضوع نیز در لاغر شدن فرد تاثیر میگذارد.
- میزان لاکتوز
میزان کربوهیدرات و لاکتوز در پروتئین ایزوله نسبت به وی کنسانتره کمتر است پس کسانی که نسبت به لاکتوز حساسیت دارند مصرف پروتئین وی ایزوله را انتخاب میباشد. البته پروتئین وی ایزوله دارای مقدار پایینی لاکتوز است و اگر شما به کمترین میزان لاکتوز هم حساسیت دارید حتماً قبل از مصرف پروتئین وی ایزوله با یک مشاور تغذیه مشورت کنید.
- فواید
طبق مطالعاتی که روی پروتئین وی ایزوله و کنسانتره انجام شده است میتوان گفت که هر دو نوع پروتئین وی موجب افزایش توده عضلانی در بدن ورزشکار خواهند شد. از آنجا که پروتئین وی ایزوله و هم پروتئین وی کنسانتره از مشتقات یک منبع واحد یعنی شیر هستند در نتیجه میزان انواع اسیدهای آمینه موجود در هر دو نوع پروتئین وی یکسان میباشد اما میزان ارزش غذایی این دو پروتئین متفاوت است.
- بافت
نوع بافت از دیگر تفاوت های پروتئین وی ایزوله با وی کنسانتره است. پروتئین وی ایزوله بافت نرمتری دارد و به خوبی در آب حل میشود از این رو به یک گزینه مطلوبتر برای ساخت اسموتی و یا شیکهای پروتئینی تبدیل شده است.
- قیمت
از تفاوت پروتئین وی ایزوله و وی کنسانتره میتوانیم به قیمت آنها نیز اشاره کنیم از آنجا که پروتئین وی ایزوله مزایای بیشتری دارد و از طرفی فرآیند تولید آن سختتر است در نتیجه قیمت آن نیز نسبت به قیمت پروتئین وی کنسانتره بیشتر است.
پروتئین وی ایزوله یا کنسانتره کدام بهتر است؟
در پاسخ به سوال پروتئین وی ایزوله بهتر است یا پروتئین وی کنسانتره؟ باید بگوییم که بهتر بودن آنها به اهداف شما از مصرف پروتئین وی برمیگردد چرا که هر دو پروتئین جزو پروتئینهای با کیفیت و پرطرفدار هستند و اثرات و فواید مشابهی نیز دارند و ما در ادامه به بررسی انتخاب این دو پروتئین بر اساس اهداف مختلف میپردازیم.
- اگر شما وزن مناسبی دارید و به دنبال کاهش آن نیستید و از طرفی به دنبال پروتئینی میگردید که طعم بهتری دارد انتخاب پروتئین وی کنسانتره برای شما مناسب است.
- اگر هدف شما از بدنسازی کاهش وزن میباشد و میخواهید میزان کربوهیدرات و چربی را در بدن خود به کمترین میزان ممکن برسانید و یا به لاکتوز حساسیت دارید بهترین انتخاب برای شما پروتئین وی ایزوله میباشد.
به طور کلی میتوانیم در قالب جدول زیر با تفاوتهای پروتئین وی ایزوله و کنسانتره بیشتر آشنا شویم:
وی ایزوله | وی کنسانتره | |
---|---|---|
پردازش | بیشتر | کمتر |
پروتئین | ۲۳ گرم | ۱۸ گرم |
کربوهیدراتها | ۱ گرم | ۳.۵ گرم |
چربی | ۰ گرم | ۱.۵ گرم |
لاکتوز | تا ۱ گرم | تا ۳.۵ گرم |
هزینه | بیشتر | کمتر |
بهترین زمان مصرف پروتئین وی ایزوله و وی کنسانتره
به طور طبیعی میتوانید با مصرف تخم مرغ، مرغ، ماهی، گوشت گاو، گوسفند و غیره پروتئینهای مورد نیاز بدن را تامین کنید اما برای ساخت عضلات با حجم بالا نیاز به مصرف پروتئین بیشتری است که انتخاب و مصرف پروتئین وی به ورزشکاران توصیه میشود. بهترین زمان مصرف پروتئین وی ایزوله و بهترین زمان مصرف پروتئین وی کنسانتره با توجه به هدف هر فرد متفاوت است و شامل موارد زیر میشود:
- برای کاهش وزن: قبل از شروع تمرینات ورزشی یا به هنگام صبح
- برای عضله سازی و یا افزایش وزن: 15 تا 60 دقیقه بعد از ورزش و حداکثر 2 ساعت بعد از تمرینات ورزشی
- افزایش انرژی: بلافاصله قبل از شروع تمرین
همچنین بخوانید: تفاوت پروتئین وی با گینر
نتیجه گیری
پروتئین وی ایزوله و پروتئین وی کنسانتره جزو پروتئینهای پرطرفدار محسوب میشوند که از جهات مختلف تفاوتهای جزئی با یکدیگر دارند. این دو پروتئین هر دو در افزایش حجم عضله و حفظ تناسب اندام تاثیر بسزایی دارند. اگر یک فرد دنبال کاهش وزن نمیباشد و به لاکتوز حساسیت ندارد پروتئین وی کنسانتره یک پروتئین مناسب برای آن است اما کسانی که به دنبال کاهش وزن هستند پروتئین وی ایزوله را انتخاب کنند. ما در این مقاله به تعریف هر دو نوع پروتئین وی پرداختیم و آنها را با یکدیگر مقایسه کردیم.
سوالات متداول
1. بیماران دیابتی کدام پروتئین وی را مصرف کنند؟
بیماران دیابتی حتماً قبل از مصرف و انتخاب پروتئین وی ایزوله یا کنسانتره باید با پزشک خود مشورت کنند این موضوع در مورد بیماران کلیوی و کبدی نیز صدق میکند.
2. اثرگذاری پروتئین وی ایزوله بیشتر است یا کنسانتره؟
هر دو پروتئین از لحاظ میزان اثرگذاری عملکرد یکسانی دارند و نمیتوان گفت که از این نظر با یکدیگر متفاوت میباشند.